10 módszer, hogyan szerezz valódi Instagram követőket

elválasztó kép

Az Instagram meghódította a világot.

Jelenleg több, mint havi 800 millió aktív felhasználójuk van. Ebből 500 millió (!) naponta használja az Instagram appot. Felfogni is nehéz, hogy ezt a hatalmas közösséget ingyen elérheted. Hiszen nem kell mást tenned, mint létrehozni egy olyan Instagram oldalt, ami érdekes, és vonzza az embereket, nemde?

Nos, ez nem teljesen igaz. Nem elég egy minőségi tartalommal ellátott oldal. Ennél több kell, azonban én úgy gondolom, hogy az Instagram stratégiád alapja egy esztétikus, érdekes profil. Enélkül nem is érdemes elkezdeni, hiszen, ha szar, unalmas a tartalmad, akkor senki sem lesz rád kíváncsi. De akkor mégis, hogy tudsz több instagram követőt szerezni? Hogyan tudod elérni, hogy az emberek rátaláljanak az oldaladra, és be is kövessék? Ebben a cikkben ehhez szeretnék segítséget nyújtani neked, és ha megfogadod a tanácsaimat, akkor…

…nem, nem lesz 1 nap alatt 10 ezer követőd! Sem százezer, sem egymillió. Ha valaki ilyet ígér neked, az vagy hazudik, vagy kamu Instagram oldalakkal fog bekövetni téged. Amit viszont meg tudok ígérni, hogy ha betartod a tanácsaimat, és kitartóan alkalmazod a különböző módszereket, akkor nőni fog a követői bázisod instán. Nehéz megmondani, hogy milyen ütemben, hiszen van, aki képes naponta több száz új követőt szerezni, van, aki pedig „csak” 10-20-at. A növekedés üteme a képeid minőségén, a kitartásodon, a ráfordított idődön múlik.

#1 – Posztolj minőségi tartalmat!

Ahogy már a bevezetőben is írtam, igényes, szép képek és videók nélkül nem fogsz tudni Instagram követőket szerezni. Mindennek az alapja tehát az, hogy:

 • megnézed, hogy a hozzád hasonló profilok közül milyen tartalmakat posztolnak azok, akiknek sok követőjük van,
 • megjegyzed, hogy mit hibáznak ezek az insta oldalak, és törekszel arra, hogy te ne ess bele ugyanezen hibákba,
 • elkészíted a saját ötleteiden alapuló posztokat is, és teszteled, hogy mik teljesítenek jól a már bevált képek és videók mellett. (Megjegyzés: ha van például egy autókkal foglalkozó oldalad, ahova eddig csak sportkocsikat tettél fel, nyugodtan próbáld meg, hogy felteszel egy igényes terepjárót, vagy egy versenyautót. Figyeld meg, hogyan reagálnak rá követőid, és vond le a következtetéseket!)

E három tipp segítségével egészen biztosan fel tudod turbózni az Instagram tartalommarketingedet. Azt azonban tartsd észben, hogy ahogy minden közösségi oldal, úgy az insta is minden nap, minden héten változik, és ezzel együtt változnak a trendek és a keresett tartalom is. A te dolgod az, hogy ráérezz, miből szeretnének többet látni követőid, és miből kevesebbet.

#2 – Légy része a közösségnek!

A következő tipp, amit mindenképpen meg szeretnék veled osztani, az nem más, mint hogy próbálj meg interakcióba lépni a hozzád kapcsolódó közösséggel. Ha sokat utazol, és az Instádon is számos ilyen jellegű kép és videó van fent, akkor érdemes lenne olyan oldalaknál kommentelni, amelyek szintén utazással, szép helyekkel, látnivalókkal foglalkoznak. Ezzel a módszerrel azokat az embereket tudod elérni, akik érdeklődnek az utazás iránt, hiszen pont egy olyan oldal képe alatt talál rád a kommentek között.

Fontos, hogy ne minden kép alá ugyanazt írd, tehát ne spammelj! Inkább hagyj kevesebb kommentet, de azok legyenek minőségiek, és kapcsolódjanak az adott képhez/videóhoz. Példa:

„Szuper kép! Én is voltam itt pár héttel ezelőtt, bár az én fotóm nem lett ennyire jó. Bizonyíték az instámon… :D”

A lényeg az, hogy a kommented releváns legyen, és törekedj arra, hogy értéket adj még ezzel a pár szóval is. Tehát ne hányd oda, hogy „Kövess be!”, mert nem fog működni!

#3 – Kövess be, kövess ki!

Nem, most nem arra a barbár módszerre gondolok, hogy mindenkit ész nélkül, és addig, amíg az insta fel nem függeszti a felhasználódat. Kizárólag olyan embereket, amelyek érdeklődési körébe eshetsz te vagy az általad kezelt Instagram fiók.

Tisztában vagyok vele, hogy sok szakmabeli köpködni fog rám emiatt a pont miatt, de mivel egy üzleti Instagram oldal számára ez a módszer hihetetlenül könnyűvé és gyorssá teszi az elindulást, úgy érzem, hogy nem hagyható ki.

Egy példán keresztül mutatnám be, hogy én hogyan csinálnám:

 1. Összegyűjteném azokat az oldalakat instán, melyek tartalmilag kapcsolódnak az enyémhez. Ha például az oldalam témája a „cuki állatok”, akkor elsősorban állatos, kutyás, cicás, menhelyes, állatkertes oldalakat tennék a listába.
 2. Eldönteném, hogy naponta hány embert szeretnék bekövetni, és mi az a szám, ahol elkezdek kikövetni. Eleinte javasolt kevesebb insta profilt bekövetni naponta, főleg a friss, újonnan létrehozott oldalak esetében. Ideálisan 1500-2000 bekövetett oldalnál elkezdheted kikövetni az embereket, hiszen mire eléred ezt a számot, már rég bekövettek azok, akiket érdekel az instád. Kikövetésnél ugyanaz a szabály érvényes, mint bekövetésnél: mértéktartóan, ésszel, napi limittel.
 3. Elkezdeném bekövetni az összegyűjtött oldalak követőit, és ezzel párhuzamosan próbálnék színvonalas, minőségi képeket és videókat posztolni az oldalra, hogy minél több, a profilomra navigáló embert tudjak követővé konvertálni.

Napi 5 percet kell körülbelül erre szánni, azonban a belefektetett idő sokszorosan megtérül.

Ha szeretnéd ezt a folyamatot automatizálni, akkor egy másik megoldás erre az Instazood. Ez a szoftver tulajdonképpen helyetted fog felhasználókat ki,- és bekövetni a nap 24 órájában (vagy ahogy beállítod). Ha regisztrálsz, kapsz ingyen 3 nap próbaidőt, ahol ki tudod tapasztalni, hogy megéri-e neked előfizetni erre, vagy sem.

#4 – Szerepelj mások felületein is!

Teljesen mindegy, hogy hány éves vagy és mit csinálsz, ez a módszer egyszerű és hatásos. Tegyük fel, hogy még iskolába jársz, de szeretnél instagram követőket. Rögtön tudok két példát mondani neked:

 • Ha van olyan barátod, aki vezet Youtube csatornát, vagy van egy látogatott Facebook oldala, ajánld fel neki, hogy segítesz tartalmat készíteni. Cserébe természetesen kérd meg, hadd szerepelhess egy videóban, vagy a Facebook oldalán.
 • Van nálatok sulirádió, vagy suliújság? Esetleg egy Facebook oldal? Ezeket több száz kortársad nézi, így érdemes lenne valahogy becsempészni egy cikkbe, vagy egy adásba az instád nevét.

Természetesen nem csak iskolásoknak működőképes ez a módszer. A lényeg, hogy járj nyitott szemmel, és próbálj annyi felületen megjelenni, amennyin csak tudsz.

Engem is megtalálsz instán!

Tovább az instámra!

#5 – Használd ki a Story funkciót!

Igazából feltehetném azt a kérdést is, hogy miért ne használná valaki, de mivel jelenleg nekem kell megindokolnom, hogy ez miért hasznos, három érvet tudok felhozni mellette:

 • Ha egy követőd megnézi a sztoriba feltöltött képedet/videódat, akkor az Instagram algoritmusa ezt úgy érzékeli, hogy érdeklődik irántad. Ebből következik, hogy bármikor posztolsz majd valamit, vagy kiteszel egy újabb storyt, azt az elsők között fogja látni az adott felhasználó, hiszen számára az „érdekes”.
 • Én Instagram sztoriként teljesen más tartalmat szoktam kitenni, mint a hagyományos, normál posztok esetében. A sztori funkció lehetőséget ad arra, hogy diverzifikáld a tartalommarketingedet, ezért (is) baromi hasznosnak feature-nek találom.
 • A harmadik érvem nagyon egyszerű: ez az egyik legjobb (bár még nem teljesen kiforrott) új marketing eszköz, ami valós időben tolja a követőid elé a tartalmadat.

+1 érv: az insta sztorik lehetőséget adnak arra, hogy egy sokkal személyesebb, őszintébb oldalát mutasd be vállalkozásodnak, cégednek, rendezvényednek vagy akár saját magadnak. A követők ezt pedig nyilvánvalóan érdeklődéssel fogadják, hiszen a behind the scenes tartalmaknak szerintem mindig lesz létjogosultságuk.

Instagram Story követők

#6 – Használd a megfelelő hashtageket!

Sokan azt hiszik, hogy lehet minden közösségi oldalon ugyanazt a hashtaget használni. És még többen hiszik azt, hogy nem gáz, ha egy kép alatt 30 hashtaget használnak. Sőt, az sem gáz, ha ennek több, mint a fele teljesen általános, és nem is vonatkozik az éppen kiposztolt képre vagy videóra.

A hashtagek használatával kapcsolatban én csupán annyit szoktam javasolni, hogy 3-5 darab bőven elég, amennyiben azok szorosan kapcsolódnak az oldal témájához. Tehát ha van egy tánccal foglalkozó Instagram oldalad, amelyen magyar embereket szeretnél arra rávenni, hogy jöjjenek le egy táncórára, akkor ne a #dance legyen a kiindulópont.

Helyette nézd meg, hogy mik azok a hashtagek, amiket a magyarországi tánciskolák és táncosok használnak. Tehát lehet, hogy a #tánc jól hangzik, de ha a napokban a #táncazéletem hashtag valami miatt nagy figyelmet kap, érdemes neked is 1-2 posztban azt használni.

Plusz tipp: érdemes elkezdeni egy új, saját hashtaget is, amelynek népszerűsége az oldaladéval fog nőni párhuzamosan. Akármennyire is megosztó példa ő, Berki Krisztián például ezt remekül alkalmazza a #aberki használatával. Vagy ott van például Éder Krisztián (@krisztianeder), aki szintén ezt a módszert használja.

#7 – Kollaborálj másokkal!

Sokan érzik úgy, hogy egy ponton „megakadnak” az instán, és egyáltalán nem, vagy csak lassabb ütemben növekszik a követői bázisuk. Ilyenkor (és egyébként máskor is) érdemes felvenni hozzád hasonló emberekkel és oldalakkal a kapcsolatot, és valamilyen partnerséget kötni.

Tegyük fel, hogy szakács vagy, és a legjobban sikerült ételeidet teszed ki rendszerint instára. Számodra az lenne a legjobb, ha éttermekkel, és más szakácsokkal, esetleg étkezési szakértőkkel vennéd fel a kapcsolatot. Ha nagyjából annyi (vagy több) követőd van, mint a felkeresett személynek/oldalnak, akkor nagy valószínűséggel ők is támogatni fogják az együttműködést.

Kollaborálj másokkal instagram követőkért

Na de milyen együttműködés, meg milyen partnerség? A válasz nagyon egyszerű: találkoztok, szakmáztok, beszélgettek, és a végén lőttök egy közös képet, amelyet mindketten feltöltötök instára, bejelölve a másik felet rajta. Így azon emberek közül, akik tegyük fel eddig csak az étterem oldalát követték, jópáran téged is megismernek. És persze az eredmény több instagram követő lesz mindkét félnek.

Még egy ötlet: ha az étterem éppen rendezvényt tart, vagy van valamilyen gasztronómiához köthető fesztivál, akkor akár több emberrel is találkozhatsz ott, és akarva-akaratlanul elkészül néhány insta-worthy kép is. Itt természetesen azért a kapcsolatépítésre is koncentrálj! Az esetek nagyrészében egy tartalmas beszélgetés többet ér, mint egy beállított kép.

#8 – Építs közösséget!

Bár erre minden közösségi felületen törekedned kell, de mivel jelenleg az Instagram a cikk fókusza, így ezt egy külön pontként szeretném kifejteni. Már csak azért is, mert sokan csak a számra mennek, és teljesen mindegy számukra, hogy kik vannak a profilok mögött. Persze, tudom, a cikknek a lényege is az, hogy hogyan lehet sok instagram követőt gyűjteni, de nem mindegy, hogy Puerto Rico-ból követnek 10 ezren, vagy Magyarországról. És hidd el, ha egy cég veled szeretné hirdetni az új termékét, de rájön, hogy a követőid döntő többsége nem is az ő célközönségük, nagyon gyorsan találni fognak valaki mást, aki viszont vette a fáradtságot, és minőségi követőbázist épített.

Tehát van x számú követőd. Az első és legfontosabb dolog, hogy megértsd: ezek valódi emberek. Miközben építed az insta oldaladat, oda kell figyelned rájuk. Kérdezz tőlük, válaszolj nekik, igyekezz kiszolgálni az igényeiket. Természetesen addig a határig, ameddig ez neked kényelmes.

Pár tipp, amit ajánlani tudok neked:

 1. Válaszolj annyi üzenetre, amennyire csak tudsz!
 2. Hozz létre szavazásokat az Insta Storydban!
 3. Reagálj a képeid/videóid alá érkező kommentekre!
 4. Kérdezz tőlük a képeid alatt, kezdeményezz beszélgetést velük!
 5. Légy őszinte, nyílj meg pár dologban, hogy kialakuljon a bizalom!
 6. Mesélj történeteket, amiket csak te és a követőid fognak ezentúl ismerni!
 7. Időnként nézd meg, kik a legaktívabb követőid, és látogass el a profiljukra, esetleg kedveld is egy-egy olyan képüket, ami valóban tetszik neked!

Ne téveszd össze a szerepeket a közösségi médiában. Nem a követők vannak érted, te vagy a követőkért. Mondhatnánk azt is, hogy egy átlagos felhasználó kapcsolgat a csatornák között, és ha nem nyújtasz érdekes műsort, akkor egyszerűen továbbkapcsolnak rólad. Sőt, ha elhanyagolod őket, akkor lehet, hogy vissza is mondják rád az előfizetést, mert nem éri meg téged követni.

A cél az, hogy az Instagram oldaladra látogatók úgy érezzék, nem maradhatnak le rólad, muszáj téged követniük. Az olyan jellegű kijelentések hallatán, mint az „Én is követem!” vagy „Én is láttam!” már kezdhetsz bizakodni, hogy jó úton jársz.

#9 – Tedd ki az instád más közösségi oldalaidra is!

Hol is a legjobb hirdetni a saját „termékedet”, ha nem a saját oldaladon? Ha van már egy kiépített Facebook oldalad vagy Youtube csatornád, hatalmas hiba lenne nem felhívni az ottani követőid figyelmét arra, hogy egyébként Instagramon is fent vagy.

Youtube csatornádon minden videó végén, de akár egy külön videóban is a feliratkozóid figyelmébe ajánlhatod az instád, hidd el, nagyon sokan fognak átkattintani, és nagyon sokan be is fognak követni, hiszen a csatornádat sem véletlen követik.

Facebookon egyrészt kiteheted kép, illetve videó formájában is, azonban van egy nagyon hasznos feature az Instagramon, ami még segíthet neked. Mikor posztolsz egy képet instára, alul kiválaszthatod, hogy szeretnéd-e Facebookra is kitenni a képet. Naná, hogy szeretnéd! Így az összes oldalkedvelőd látni fogja, hogy Instán is fent vagy, és ez a cél, nemde?

Természetesen, ha van egy látogatott weboldalad, oda is erősen ajánlott kitenni az Instagram oldaladat, csakúgy, mint bármilyen más felületen, ahol elérheted a célközönségedet.

#10 – Hirdesd az oldaladat Instagramon! (Csak üzleti profiloknak!)

Amennyiben már átalakítottad Instagram oldalad üzletivé, akkor számodra is van lehetőség hirdetni. Akár a posztjaidat, akár magát az oldalt szeretnéd promótálni, más hirdetési lehetőségekhez képest költséghatékonyabb módon tudod elérni a célközönséged.

instagram hirdetés promóció

Ha még sosem csináltál ilyesmit, és úgy érzed, hogy távol áll tőled a hirdetés optimalizálás, célközönség meghatározás és társai, akkor vagy ne próbálkozz ezzel a módszerrel, vagy bízd hozzáértő (és megbízható!!!) szakemberre a dolgot. Hidd el, sokan el tudnak költeni 100 ezer forintot instán, de csak kevesen tudják úgy elkölteni ezt az összeget, hogy megfelelő eredmény is társuljon mellé.

Amennyiben jártas vagy a Facebook, és Instagram hirdetésekben, abban az esetben pedig talán nem kell neked magyaráznom, hogy jól beállítva és optimalizálva milyen eredményeket lehet elérni vele.

Ha van olyan módszer, ami számodra bevált, de nem említettem a listában, küldd el bátran a takacsdaniel@takacsdaniel.com email címre, vagy írd meg nekem Instagram oldalamon keresztül!

2018-10-25T12:47:54+00:00 2018 április 10.|Közösségi Média|