Az anyagi világ csapdája

Valójában lehet te is tapasztaltad már, hogy az ember sok pénzt elkölthet, hogy megvásárolja a boldogságát azonban, előbb-utóbb rájön, hogy ilyet nem lehet.

Nekem is volt ebben tapasztalaton, hogy anyagi dolgokban kerestem a boldogságomat és azoktól vártam el azt a bizonyos jó érzést vagy szabadság érzetet, amit többen is keresünk. Ez hibás nézet. Többen élik úgy az életüket, hogy beleesnek abba a hibába, hogy látnak maguk előtt egy "követendő példát" és ezáltal ők is azt az életszínvonalat akarják élni és ebből kifolyólag, akkor majd ők is boldogok lesznek. Akarnak egy új autót, egy új ruhát, egy új ékszert, vagy egy nagyobb házat.

Ekkor szokott jönni az enyhe vagy a fokozottabb csalódottság érzet, hogy mégsem azt kaptuk az adott dologtól, amit elvártunk tőle. Mondok rá egy konkrét példát: Nagyon vártam közel 7 évvel ezelőtt, hogy megvegyem életem első autóját, egy Ford fiestát. 2-3 hónap alatt összehoztam rá a pénzt, mivel nagyon-nagyon vágyakoztam rá, majd megvettem. Hihetetlenül boldognak éreztem magamat. Ahogyan átvettem és eltöltöttem vele pár percet, éreztem, hogy valami furcsa...ennyi lenne az egész? És nem tudtam valójában a boldogságomat fenntartani. Hogy miért? Azért mert az autóval magával nem volt célom.

Nagy tanulság volt, hogy egy fizikai dolog sose lehet egy cél, hanem csupán egy eszköz, amivel megvalósítok egy célt. Ideig-óráig az embert boldoggá tehetik az anyagi dolgok, de ha nincs egy konkrét célja azzal, ami hasznára lenne az élete főbb területeinek is, akkor kevésbé fog hosszútávon örömet okozni neki. Fontosak az anyagi dolgok is és az életünk szerves részei, azonban fontos figyelembe venni azt, hogy egy fizikai tárgy nem lehet a célunk, hanem kell egy mögöttes cél, ami miatt nekünk szükségünk van arra. És nem fordítva, hogy a pénztől és a pénzért megvásárolt dolgok által várjuk a boldogságunkat. Pusztán tárgyaktól és anyagi dolgoktól várni az örömöt nem lehet. Ez nem egy hosszútávú gondolkodásmód.

Gondolj csak bele, hogy ezt a problémát az emberek hogyan kezelik általában. Valaki belekerül egy folytonos körforgásba és mindig megakarja vásárolni a legdrágábbat, a legújabbat és nem ő maga tartja kézben a vágyait, hanem már a nagyvállalatok reklámjai irányítják az elméjét. Aztán van olyan is, aki kritikus lesz a drága dolgokkal kapcsolatban, vagy azokkal, akiknek sok pénzük van. Tipikus példa mikor a szegény családban minden héten szidalmazva vannak a gazdagok. De valójában a gazdagok közt is vannak rossz szándékúak és a szegények között is egyaránt.

Az emberben a képességek azért vannak, hogy használja őket és hozza ki magából a maximumot, már ha van ilyen. Mindig van hová fejlődnünk, és nincs olyan cél, amit el ne tudnánk érni. Olyan viszont van, hogy leértékeljük az erőnket, a tudásunkat és úgy eleve magunkat, majd csodálkozunk, hogy nem vagyunk hatékonyat és eredményesek.

Pár évvel ezelőtt volt egy gigászi felismerésem. Rájöttem arra, hogy a fizikális dolgok elmúlnak, tönkre mennek, problémákat okoznak és valójában nem okoznak hosszútávú örömöt az embernek. Az elmúlt 5 évben tizenöt millió forintot fektettem a szellemi fejlődésembe, annak érdekében, hogy javuljak, jobbá váljak és saját magammal és másokkal is sokkal jobb viszonyt tudjak ápolni, majd természetesen segíteni is nekik és a tudást megosztani.

Ha bekapcsolod a TV-t, a rádiót vagy felmész egy social média felületre, akkor sok olyan emberről hallhatsz, akik elértek anyagi sikereket, vagy éppen kudarcot szenvedtek. Hiába ismert valaki, akkor sem garantált, hogy ő tisztában van ezekkel az információkkal. Hisz ha tisztában lenne velük, akkor a gazdasági kielégülése unalmában nem fogyasztana kokaint vagy mértéktelen mennyiségű alkoholt és egyéb tudatmódosító szereket, amik következtében veszélyeztethet másokat. Mind a példamutatásával vagy esetleg az aktuális cselekedetével. A hírnév egy olyan teher, amit büszkeség és nagy felelősség viselni, de ezt egyesek számára nehéz elviselni. Ami jó hír sok tudatos ismert ember is van és ők is segítenek abban a misszióban, hogy egy napon jobb világban éljünk.

Ne dőlj be az “élj a mának” mozgalom hamis gondolatának. Az emberiség egy része ezt használja fel annak igazolására, hogy megtegyenek ártalmas dolgokat. Több buli, több hűtlenség, több felelőtlenség stb. stb. Ennek van egy egészséges vonzata is, hogy a jelen pillanatát át kell tudni élni, és hogy a “most”-nak hatalmas ereje van, ami igaz is. A mában valóban végtelenül sok jó és élmény dús lehetőség van, ami ki is kell használni. Azonban tudni kell, hogy van holnap is és holnap után is. A jövőt kreálni kell és gondolni kell rá, sőt meg is kell tervezni. Tehát add tovább így a mottót: “ élj a mának, de tervezd meg a holnapod!”.

Köszönöm a figyelmed és, hogy elolvastad!