Ne magyarázkodj

Ebben az írásomban egy végtelenül fontos dolgot akarok neked elmondani, átadni.

Mindannyian vágyunk arra, hogy önfeledten és szabadon tudjunk cselekedni és kommunikálni. Te is biztosan tapasztaltál már olyan szituációt az életedben, ahol az egyik fél számon kért valakit, aki minden igyekezetével próbált helyesen válaszolni a kérdező/számon kérő félnek, de ő elégedetlen maradt és kifejezésre is juttatta. Ez az emberben kialakít egy olyan dolgot, amit úgy nevezünk, hogy gátlás. Ha megnézed azokat, akiknek gondjuk van ezzel, hogy fesztelenül beszéljenek vagy cselekedjenek, akkor náluk sok olyan helyzetet fogsz találni, amikor valaki számon kérte őket és nem tudták átadni a saját realitásukat a történtekről és egy kellemetlenség lett belőle.

Természetesen a munka területe és minden olyan más terület, ahová felelősséggel tartozol és teljesítened kell egy bizonyos dolgot, és ráadásul ezt valaki kontrollálja is, akkor ő neki valóban köteles vagy ésszerű és igaz magyarázatot adni.

Én amiről írni fogok ebben az írásomban az az, hogy a számodra ismeretlen, közömbös vagy nem olyan pozícióban lévő embernek ne adj olyan magyarázatot, amivel úgy is elégedetlen lesz. Az emberek egy kisebb része nem a javadat akarja. Ez egy szomorú tény. Ami jó hír, hogy többségben a jó a emberek vannak. Néha olyan kérdést kaphatsz egyesektől, amikre ők nem a jó választ várják, hanem csupán téged akarnak bosszantani.

Nézzük, hogy mit ne tegyél:

  • Ne bizonygasd az igazad
  • Ne gyere zavarba
  • Ne kérdezd meg, hogy mi köze hozzá

Nézzük, hogy mit tehetsz:

  • Legyél határozott
  • Adj rövid választ, de olyat, ami jól esik neked
  • Mond meg, hogy most mással kell foglalkoznod

Természetesen több dolgot is tehetsz és még sok más módon is lehet ezzel kapcsolatban segíteni. Ha érzel erre késztetést, akkor jelentkezz egy díjmentes tanácsadásra.

Konkrét példa a saját életemből: Amikor elkezdtem az önfejlesztéssel foglalkozni, akkor elég nagy lelkesedéssel vágtam ebbe bele, mert élveztem, hogy végre bővíthetem a tudásomat. Volt egy ismerősöm, aki azt kérdezte tőlem, amikor már a sokadig előadáson/tréningen is túl voltam, hogy “most megint mész fejtágításra”? Biztosan érzed, hogy ez egy olyan kérdés, aminek megválaszolásával nem a dicséretét akarja kinyilvánítani. Ezt egy egyszerűen azzal válaszoltam meg, hogy “igen oda” és témát váltottam. Ilyenkor neked kell irányítani a beszélgetést, mert egy szempillantás alatt elvehetik a kedvedet a tanulástól vagy a céljaidtól.

Ezért is nagyon fontos, hogy kikkel veszed körbe magad, mert ha nem támogat a környezeted, akkor az szomorú hírem van a számodra, hogy így szinte lehetetlen boldognak és sikeresnek lenni.

Javaslom, hogy töltsd ki a weboldalon található díjmentes önismereti tesztet és bővítsd ezzel kapcsolatban a tudásodat. Nem az számít, hogy most milyen nehéz lenne bizonyos dolgokon változtatni, hanem az, hogy a hátralévő életedet, hogyan akarod leélni. Boldogságban és sikerben vagy pedig szűkölködésben és folytonos stresszben. A döntés a tied!